Andalúziai
A modern andalúziai a spanyol ló, leszármazottja, mely az arab és berber mellett a legnagyobb hatást gyakorolta a világ lótenyésztésére. A XIX. századig Európa első számú kedvenc lova volt. A reneszánsz klasszikus lovasiskolában spanyol lovakon ültek. A bécsi-spanyol iskolában is- mint a neve is jelzi- spanyol lovakat használtak. A híres lipicai is spanyol lovaktól származik, melyeket a XVI. században hoztak be Spanyolországból a szlovéniai Lipicára. A spanyol ló majd minden fajta kialakulásában szerepet játszott, és számos amerikai állomány is belőlük származik.
Tenyésztés: Az andalúz tenyésztés központja Jerez de la Frontera, Cordoba és Sevilla voltak, ahol karthauzi szereztesek irányították a fajta kialakulását.A spanyol ló feltehetően az őshonos, a tarpánnal rokon sorraia és a berber hodítók lovainak keverékéből származik.
Jellemező tulajdonságok: Az andalúziaira jellemző, hogy nemes megjelenésű és bár nem gyors, de atletikus, szeret menni. A fej nemes, jellegzetes kosfej alakulású, a sörény és a farok szőrei hosszúak, dúsak és gyakran hullámosak.
Marmagassága: kb. 160 cm A fej jellegzetes " kosfej " alakulása igen kedveltté tette a reneszánsz iskolák lovasai körében. A nyak kissé rövid, de izmos, jól ívelt. A válltájék erős, széles, de a lapocka nem dőlt, mint a telivéré. A sörény hosszú, vastag, gyakran hullámos. Kiváló a csontozata, jó izületek, erős csánkok. A paták szabályosak, ellenállóak. Színek: Pej, szürke Hasznosítás: Hátasló Környezet: Meleg égh. Eredet: Jégkorszak előtti Jellege: Melegvérű
(saját gépelésű- a lovak című határozó kézikönyvből)
|